• Magyar
  • English
  • Deutsch
  • Français

1%

KORINTA Alapítvány
Adószám: 18453661-1-06

Együttműködő támogatóink

Szeged város

Szeged Város

Önkormányzata

 

 

 

 

ÉTA Országos Szövetség

Díjak

Délmagyarország

Presztizs Díj 2010

Tényleg jót tesznek a különböző diéták az autista gyerekeknek?

A Semmelweis Figyelőn jelent

A Semmelweis Figyelőn jelent meg ez a cikk márciusban, persze több év késéssel, ahhoz képest, hogy az Egyesült Államokban ez évek óta evidencia.

http://semmelweisfigyelo.hu/hu/osszes_rovid_hir/hir/1601_segithet_az_aut...

Kedves Judit! Értem amit

Kedves Judit! Értem amit írtál és tudom is amit írtál. Nem gondoltam sohasem, hogy azért kellene diétáztatnom a gyereket, mert autizmussal élő és mert ettől áll fenn ez a dolog. Amire ki szerettem volna lyukadni az az, hogy bizonyos esetekben segíthet az autizmussal élő gyermeken egy jól beállított diéta.(persze nem lesz egészséges, de ha már jobban figyel és jobban tanul az pozitívum) Találtam egy tanulmányt ami arról számol be,hogy egyes autista gyermeknél a glutén tartalmú és kazeines termékek méreganyagokat termelnek amelyek az agyba jutva heroikus tüneteket produkálnak. Az én gyerekemnél ez nem orvosilag még nem megállapított, de én látom rajta. Ha kelt tésztás ételt eszik vagy erősebb tejet iszik,(stb...) nevetgélni kezd és olyan "beszívott" hangulata és tekintete van. Édes mikor ilyen ,mert vicces, de mégsem jó, igaz? Én most e miatt gondolok a diétára.

Diéták? Hmmmm...Én sajnos

Diéták? Hmmmm...Én sajnos vagy nem sajnos olyan anya vagyok aki sokat használja az internetet ha a gyerekéről van szó. Ha egy leleten idegen szót találok, "ráguglizom" :) ha hallok valami érdekeset szintén. A legutóbbi utánajárásom pont erről szólt. Érdekes dolgokat találtam ami az én gyerekemre teljesen igaznak tűnik és tennék is valamit ha találnék szegeden egy jó gyerek dietetikust, akivel érdemlegesen beszélhetnék erről.De nincs ilyen mert sok általános dietetikus van, de olyan aki érti az autizmust nincs.
A legfőbb diéták a cukormentes a gluténmentes és a kazein mentes étrend. Elvileg Gergőmnek ezeket mindet tartania kellene, de akkor mit enne?

Legyenek fenntartásaid, mert

Legyenek fenntartásaid, mert az interneten bárki bármit leírhat, nem feltétlenül hiteles, ami itt megjelenik. A diétát illetően nem lehet azt kijelenteni, hogy nem segít senkinek, de önmagában az autizmus nem indokolja a diétáztatást. Szakemberek (autizmushoz értők) állítják, hogy az autizmus genetikai hátterű fejlődési eltérés. Annak köszönhetően, hogy az autista gyermek viselkedése mennyiben tér el a normál fejlődésű társaiétól kinél korábban, kinél később fedezik fel, de semmiképpen nem a hibás táplálás következménye, ahogyan nem is a védőoltásoké! Éppen ezért nem befolyásolja az autizmus okozta viselkedési eltéréseket a diéta. Körülbelül annyira van hatással az agy fejlődési eltérésére a diéta, mint például a hallássérültségre. Ha egy gyerek hallássérülten születik nem diétáztatni kell hanem hallókészülékkel segíteni rajta. A legfontosabb szerintem, hogy megértsük a gyermekünk miben tér el a normál fejlődésű társaitól, milyen nehézségeket okoznak számára ezek az eltérések és ezekre keressünk segítő módszereket. Persze egyszerűbb például tejmentes diétára fogni a gyereket, mint hosszasan próbálkozni a segítő módszerek felkutatásával és alkalmazásával. A diéta segíthet az olyan gyereken, akinek valóban vannak anyagcsere zavarai. De az a minimum, hogy ezt eldöntendő elvigyük egy kivizsgálásra, ahol kiderülhet van-e eltérés a normálistól, ami indokolja a diétáztatást. Mi is ezt tettük és kiderült semmi nem indokolja a diétát. Amiért mégis beszámolnak szülők az önkényesen elkezdett diétáztatás pozitív hatásairól (és ami miatt ez folyamatos téma marad), az a pszichés hatásnak köszönhető. A szülő csalódott és zaklatott a diagnózis miatt, ez hatással van a gyerekre is, mert érzi a feszültséget, ettől hisztizik, viselkedés zavarokat produkál, nehézséget okoz. A szülő úgy érzi tennie kell valamit, elkezdi a diétát és már attól, hogy tesz valamit a gyermekéért kicsit nyugodtabb, reménykedő, türelmesebb, mert várja a diéta hatását. A gyerek ezt érzi és megnyugszik, mert ez is hatással van rá és kevesebb viselkedés problémát produkál, illetve a szülő is elnézőbb a kisebb nehézségekkel szemben. Úgy tűnik a diéta hatással van a gyerekre, holott csak a megváltozott érzelmi állapot hat. Viszont a tévedésnek köszönhetően az ilyen szülők teljes mellszélességgel diéta pártiak lesznek.
Szóval száz szónak is egy a vége: először kivizsgálás és csak ha indokolt, akkor diéta. Ám ez a diéta csak az anyagcsere zavar okozta tünetekre lesz hatással és nem az autizmusra.

Publier un nouveau commentaire

CAPTCHA
Cette question permet de s'assurer que vous êtes un utilisateur humain et non un logiciel automatisé de pollupostage (spam).
CAPTCHA visuel
Entrez les caractères (sans espace) affichés dans l'image.