• Magyar
  • English
  • Deutsch
  • Français

1%

KORINTA Alapítvány
Adószám: 18453661-1-06

Együttműködő támogatóink

Szeged város

Szeged Város

Önkormányzata

 

 

 

 

ÉTA Országos Szövetség

Díjak

Délmagyarország

Presztizs Díj 2010

Répondre au commentaire

Legyenek fenntartásaid, mert

Legyenek fenntartásaid, mert az interneten bárki bármit leírhat, nem feltétlenül hiteles, ami itt megjelenik. A diétát illetően nem lehet azt kijelenteni, hogy nem segít senkinek, de önmagában az autizmus nem indokolja a diétáztatást. Szakemberek (autizmushoz értők) állítják, hogy az autizmus genetikai hátterű fejlődési eltérés. Annak köszönhetően, hogy az autista gyermek viselkedése mennyiben tér el a normál fejlődésű társaiétól kinél korábban, kinél később fedezik fel, de semmiképpen nem a hibás táplálás következménye, ahogyan nem is a védőoltásoké! Éppen ezért nem befolyásolja az autizmus okozta viselkedési eltéréseket a diéta. Körülbelül annyira van hatással az agy fejlődési eltérésére a diéta, mint például a hallássérültségre. Ha egy gyerek hallássérülten születik nem diétáztatni kell hanem hallókészülékkel segíteni rajta. A legfontosabb szerintem, hogy megértsük a gyermekünk miben tér el a normál fejlődésű társaitól, milyen nehézségeket okoznak számára ezek az eltérések és ezekre keressünk segítő módszereket. Persze egyszerűbb például tejmentes diétára fogni a gyereket, mint hosszasan próbálkozni a segítő módszerek felkutatásával és alkalmazásával. A diéta segíthet az olyan gyereken, akinek valóban vannak anyagcsere zavarai. De az a minimum, hogy ezt eldöntendő elvigyük egy kivizsgálásra, ahol kiderülhet van-e eltérés a normálistól, ami indokolja a diétáztatást. Mi is ezt tettük és kiderült semmi nem indokolja a diétát. Amiért mégis beszámolnak szülők az önkényesen elkezdett diétáztatás pozitív hatásairól (és ami miatt ez folyamatos téma marad), az a pszichés hatásnak köszönhető. A szülő csalódott és zaklatott a diagnózis miatt, ez hatással van a gyerekre is, mert érzi a feszültséget, ettől hisztizik, viselkedés zavarokat produkál, nehézséget okoz. A szülő úgy érzi tennie kell valamit, elkezdi a diétát és már attól, hogy tesz valamit a gyermekéért kicsit nyugodtabb, reménykedő, türelmesebb, mert várja a diéta hatását. A gyerek ezt érzi és megnyugszik, mert ez is hatással van rá és kevesebb viselkedés problémát produkál, illetve a szülő is elnézőbb a kisebb nehézségekkel szemben. Úgy tűnik a diéta hatással van a gyerekre, holott csak a megváltozott érzelmi állapot hat. Viszont a tévedésnek köszönhetően az ilyen szülők teljes mellszélességgel diéta pártiak lesznek.
Szóval száz szónak is egy a vége: először kivizsgálás és csak ha indokolt, akkor diéta. Ám ez a diéta csak az anyagcsere zavar okozta tünetekre lesz hatással és nem az autizmusra.

Répondre

CAPTCHA
Cette question permet de s'assurer que vous êtes un utilisateur humain et non un logiciel automatisé de pollupostage (spam).
CAPTCHA visuel
Entrez les caractères (sans espace) affichés dans l'image.